Skip to main content

Tarvitsetko rikoksen uhrina, eli asianomistajana lakimiestä?

“Uhrina minulla ei ole pelättävää tuomioistuinkäsittelyssä, mihin siis tarvitsen lakiapua?”

Rikoksen uhriksi joutuminen on henkisesti kuormittavaa ja oma selviytymisprosessi voi kestää pitkään. Tänä toipumisaikana uhrin voimat ja jaksaminen ovat usein rajalliset. Jonkun pitäisi huolehtia kuitenkin uhrin oikeusturvan toteutumisesta oikeudenkäynnissä. Myös henkinen tuki tulee tarpeeseen.

Koska syyttäjän on näytettävä syyte toteen, ei rikoksen uhrin tarvitse periaatteessa tehdä rikosvastuun toteutumisen edistämiseksi mitään. Syyttäjät ovat kuitenkin valitettavasti äärimmäisen ylityöllistettyjä, eikä ole täysin poissuljettua heiltä jäävän jonkin seikan huomaamatta, joka voi vaikuttaa tekijän rangaistus- ja vahingonkorvausvastuun toteutumiseen. Uhrin ja syyttäjän toiminnan voidaan sanoa olevan yhteispeliä, jossa myös uhri saa toisin sanoen joskus antaa ns. ”tulitukea” syyttäjälle.

Koska minun pitää ottaa lakimieheen yhteyttä?

Lakimiestä tarvitaan tämän ohessa erityisesti siinä vaiheessa, kun tuomioistuin pyytää uhrilta vahingonkorvausvaatimuksen käsiteltäväksi oikeudenkäynnissä. Korvauksen vaatiminen ei ole aivan yksinkertaista, eikä näitä vaatimuksia syyttäjä yleensä suostu ajamaan.

Korvausvaatimuksen laatiminen perusteluineen ja vaatimuksen toteennäyttäminen tuomioistuimessa on rikoksen uhrin tai tämän avustajan keskeisin tehtävä. Maallikot, joita rikoksen uhrit pääsääntöisesti ovat, eivät kovinkaan usein, jos koskaan tunne todistustaakkasäännöksiä, prosessimenettelyä, eri rikoksista tyypillisesti maksettavia korvauksia, eivätkä myöskään sitä, miten asiat tuomioistuimessa esitetään. Jos sinulla on rikoksen uhrina korvausvaatimuksia, on lakimiehen käyttäminen suositeltavaa ja perusteltua.

Miten uhri saa hänelle kuuluvat korvaukset?

Oikeudenkäynnin jälkeen on vielä edessä korvausten periminen. Rikoksesta tuomitulla ei aina ole maksukykyä tai maksuhalua suorittaa vapaaehtoisesti tuomioistuimen määräämiä korvauksia. Molemmissa tapauksissa lakimies voi auttaa. Maksuhaluttomuustilanteissa turvaudutaan normaaleihin perintäkeinoihin ja mikäli tuomittu on maksukyvytön, korvauksen suorittaa tietyin ehdoin valtio.

Mikäli korvauksia joudutaan perimään ulosoton kautta tai Valtiokonttorista, voi lakimies auttaa tässäkin. Usein rikoksen uhri ei osaa tai jaksa ”paperisotaa”, jonka avustaja voi hyvin hoitaa.

On oikeus ajaa asiaasi!

Autamme mielellämme, jos sinulle jäi vielä kysyttävää. Kaikki edellä mainitut asiat voidaan hoitaa nykyään etäyhteyksin, jopa itse oikeudenkäynti joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Autamme mielellämme rikoksen uhriksi joutuneita ihmisiä, ja meille on kunniakysymys huolehtia sinun oikeusturvan parhaasta mahdollisesta toteutumisesta.

Jätä meille alla olevalla yhteydenottolomakkeella puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle mahdollisimman nopeasti takaisin. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, sillä ensimmäinen neuvottelu meidän kanssamme on joka tapauksessa aina maksuton!

Laati: Ville Sarainmaa

Jätä puhelinnumero, niin otamme Sinuun yhteyttä.

Alustava neuvottelu on aina maksuton.