Ositus ja erottelu
Avioliiton päättyessä tulee osapuolien sopia yhteisen varallisuutensa ja velkataakkansa jaosta osituksella. Jos aviopuolisoilla on kuitenkin ollut avioehto, suoritetaan avoliiton sijaan erottelu. Erottelu tehdään usein myös pitkään jatkuneen avoliiton päättyessä.
Avioliiton päättyminen verrattuna avoliiton päättymiseen, samoin kuin ositus tai avioehdon vuoksi avioeron jälkeen suoritettava erottelu, johtavat entisten kumppanien varoja jaettaessa hyvin erilaisiin lopputuloksiin.
Mitä tapahtuu avioliiton päättyessä?
Avioliitto päättyy joko eroon tai puolison kuolemaan. Jos avioehtoa ei ole tehty, entisten aviopuolisoiden varat ja velat huomioon ottaen pyritään omaisuus jakamaan tasan.
Toisen aviopuolison saamat perinnöt tai lahjat voivat muuttaa laskutoimitusta. Avioehtosopimus saattaa myös sisältää määräyksiä jostain tiettynä aikana hankitusta omaisuudesta tai jostain tietystä omaisuudesta, joka muuttaa pääsääntöä, jonka mukaan joko omaisuus jaettaisiin puoliksi tai molemmat pitäisivät kaiken oman omaisuutensa.
Miten omaisuus jaetaan avoliiton päättyessä?
Avioliitolla, osituksella ja avioehdolla on Suomessa hyvin pitkä historia, ja niiden oikeusvaikutukset ovat kaikille kohtuullisen tutut. Viime vuosina on kuitenkin saatu lainsäädäntöä ja tuomioistuinten ratkaisuja myös paljon yleistyneiden pitkien avoliittojen päättyessä syntyvien kysymysten ratkaisemiseksi.
Vuonna 2011 voimaan tulleen ”avoliittolain” (laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta) mukaan avopuolisoilla on oikeus omaisuuden erotteluun avoerotilanteessa. Omaisuuden erottelu tapahtuu avopuolisoiden välillä samalla tavalla kuin aviopuolisoidenkin välillä silloin, kun aviopuolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen (mikäli aviopuolisoilla ei ole avioehtosopimusta, kutsutaan omaisuuden jakamista puolisoiden välillä ositukseksi).
Omaisuuden erottelussa pääperiaate on se, että kumpikin puolisoista saa pitää oman omaisuutensa sekä velkansa. Mikäli omaisuutta ei ole kirjattu kummankaan avopuolison nimiin, eikä voida näyttää kummalle puolisoista tietty omaisuus kuuluu, joudutaan turvautumaan yhteisomistusolettamaan. Tällöin omaisuus katsotaan kuuluvan avopuolisoille yhteisesti ja yhtä suurin osuuksin.
Mitä sinun tulee ottaa huomioon?
Sekä avioliiton päättyessä että avoliiton päättyessä omaisuuden jaosta kannattaa laatia asiakirja mahdollisimman pian liiton päättymisen jälkeen. Tilanteessa turhalta tuntuvaa paperia voidaan tarvita myöhemmin, jolloin sitä on enää hyvin vaikea laatia. Esimerkkinä toimii tilanne, jossa vuosikymmeniä myöhemmin toinen entisistä aviopuolisoista kuolee, eikä ositusta ole aikanaan laadittu. Viimeistään tuolloin tulee suorittaa ositus, jolla voi olla huomattava taloudellinen merkitys riippuen siitä, mihin suuntaan entisen parin talous on vuosien tai vuosikymmenien aikana kehittynyt.
Erottelun vaatimiselle ei ole laissa asetettu aikarajaa, joten erottelu voi tapahtua myös paljon avoliiton tosiasiallisen purkautumisen jälkeen.
Erottelua pohtivien avopuolisoiden on kuitenkin hyvä huomata, että omaisuuden erottelusäännöksiä voidaan soveltaa vain sellaiseen avoliittoon, joka täyttää lain määritelmän avoliitosta. Näin ollen kyseistä lakia voidaan soveltaa vain silloin, kun avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta. Omaisuuden erottelua voivat vaatia myös avopuolisot, joiden kohdalla edellä mainittu aikavaatimus ei täyty, mutta heillä on tai on ollut yhteinen lapsi.
Mitä jos asioista ei päästä sopuun?
Jos osapuolet eivät pääse keskenään sovintoon osituksen tai erottelun osalta, avopuolisot, toinen puolisoista tai kuolleen puolison perillinen voi hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta omaisuuden ositusta tai erottelua varten.
Ulkopuolisen pesänjakajan avulla avioliiton tai avoliiton päättymiseen liittyviin taloudellisiin kysymyksiin ratkaisun hakeminen on kuitenkin hyvin raskasta ja pitkäkestoinen prosessi, joten suosittelemme viimeiseen saakka etsimään sopuratkaisua asiaan pidättyen hyödyntämästä oikeuslaitoksen palveluita. Sen sijaan suosittelemme kääntymään juristin puoleen omien oikeuksien selvittämisessä. Oman tilanteen hahmotettuaan voi olla helpompi vaatia puolisoltaan oikeudenmukaista ratkaisua selkeästi asianmukaisesti perustellen. Toimimme tarvittaessa myös välittäjinä osapuolien apuna ja autamme asiakirjojen laadinnassa.
Mikäli omaisuuden jako omin avuin kuitenkin ajautuu umpikujaan, toimistomme juristit toimivat osapuolien avustajina osituksiin ja erotteluihin liittyvissä tuomioistuinasioissa sekä hoitavat myös tuomioistuimen määräämän pesänjakajan tehtäviä.
Kysy meiltä lisää
Jätä meille alla olevalla yhteydenottolomakkeella puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle mahdollisimman nopeasti takaisin. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, sillä ensimmäinen neuvottelu meidän kanssamme on joka tapauksessa aina maksuton!
Laati: Ville Sarainmaa
Jätä tästä puhelinnumerosi, niin otamme Sinuun yhteyttä.
Alustava neuvottelu kanssamme on aina maksuton!